Ni še prepozno, da si nadenemo roza pentljo

26. 10. 2023

Rak dojk je najpogostejši tip raka pri ženskah. V letu 2020, ko je bila nazadnje opravljena svetovna raziskava, je bilo s to obliko raka diagnosticiranih 2.3 milijona žensk in zabeleženih 685.000 smrtnih žrtev.

Ni še prepozno, da si nadenemo roza pentljo

Kaj imajo skupnega družbeni mediji in roza oktober?

Družbeni mediji igrajo ključno vlogo pri širjenju podpore, upanja in ozaveščanja o raku dojk. Pobrskali smo po naši bazi in raziskali, kako se skozi njih krepi boj proti tej bolezni.

Ugotovili smo, da so v Sloveniji najpogostejši naslednji hashtagi:

  • #RozaOktober je osrednji simbol meseca ozaveščanja o raku dojk in se pojavlja v številnih objavah. Uporabniki ga aktivno uporabljajo za širjenje informacij o kampanji.
  • #RakDojke služi kot ključna oznaka za vse, kar je povezano s temo raka dojk. Uporabniki delijo novice, nasvete in osebne izkušnje.
  • #SamopregledDojk je ključno sporočilo v boju proti raku dojk. Ta hashtag spodbuja ženske, da se redno pregledujejo in ozaveščajo o pomenu tega dejanja.
  • #Preventiva poudarjajo pomen preventivnih ukrepov za zmanjšanje tveganja za razvoj raka dojk.

Od 1. oktobra do danes smo v družbenih medijih zaznali že 481 omemb ključnih besed "roza oktober," "rak dojk," "rak na dojki," "samopregled dojk" in "preventiva." Te omembe so prišle od 98 različnih avtorjev.

V tradicionalnih medijih pa je bilo teh omemb še več – od začetka oktobra do danes že 795, ki jih je pisalo 133 različnih avtorjev.

V povezavi s ključnimi besedami se največkrat omenjajo naslednje besede/ustanove: DORA, Onkološki inštitut, Europa Donna, ZORA in Register raka.

 

 

Je rak prostate večji tabu kot rak dojk?

V oktobru letos je objav o raku dojk na družbenih omrežjih nekajkrat več, kot jih je bilo lani novembra o boleznih moške populacije.

Za primerjavo uspeha komunikacije boja proti raku dojk smo pogledali še v ozadje prav tako pomembnega gibanja »movember,« ki ozavešča javnost o boleznih, ki prizadenejo moško populacijo. Kot najpogostejše slovenske hashtage smo prepoznali #rakprostate, #raknaprostati, #movember, #onkoman« in »#dejsepreglej«. V novembru 2022 smo na to temo zaznali 220 omemb v družbenih in 211 v tradicionalnih medijih.

Gibanje Roza oktober je torej, vsaj z vidika pojavnosti v medijih, močnejše. Seveda pa ni ne eno ne drugo zato nič manj pomembno.

 

 

Podjetjem priporočamo spremljanje svojih družbenih akcij

To je primer analize, ko gre z družbene akcije.Tudi podjetjem priporočamo da spremljajo učinek svojih družbenih akcij. To lahko storijo s pomočjo storitve, kot je Babl, ki omogoča spremljanje učinka v družbenih medijih, analizo mnenjskih voditeljev in načrtovanje nadaljnjih aktivnosti na podlagi pridobljenih podatkov.

Nazaj

Kontaktirajte nas

Kontaktni obrazec

Pošljite nam sporočilo prek spleta

Kontaktni obrazec

E-pošta

Veselimo se vašega povpraševanja

info@babl.si

Telefon

Babl svetovalci smo vam na voljo:
Tjaša Mušič

+386 1 23 91 380