KOMUNIKATORJI NAJBOLJ ZAUPAJO MEDIJSKIM SERVISOM JAVNE TELEVIZIJE

06. 06. 2024

Katerim medijem pa vi najbolj zaupate?

 

Kadar imamo na Klipingu (in s tem Bablu) možnost kaj povedati, radi priložnost izkoristimo za to, da tudi kaj povprašamo. Nedavno smo v okviru SKOJ in sodelovanja s študenti na FDV poskusili izvedeti nekaj več o njihovih medijskih navadah. Še posebej nas je zanimalo, ali se te kaj razlikujejo med generacijami. Za pridobivanje odgovorov smo izkoristili aplikacijo Mentimeter in rezultati so bili zelo zanimivi.  

 

Ker je v Sloveniji težko dobiti podatke o zaupanju medijem, se bomo v tokratni novički posvetili predvsem tem vsebinam:  

  • Na vprašanje “Katerim medijem najbolj zaupate” smo od 190 respondentov na SKOJ dobili več kot 430 odgovorov (lahko so izbrali več medijev), od 41 študentov na FDV pa 90 odgovorov. Iz tega lahko sklepamo, da je profesionalnim komunikatorjem nekoliko bolj udobno odgovarjati na to vprašanje kot študentom.  
  • Profesionalni komunikatorji so med mediji, ki jim zaupajo, najpogosteje omenjali RTV Slovenija (več kot 110-krat). Zanimivo bi bilo iti še bolj v globino in raziskati, zakaj je tako, sploh glede na burno dogajanje na RTV Slovenija in pogoste menjave vodstva.  
  • Študenti FDV-ja so sicer med mediji, ki jim najbolj zaupajo, največkrat izpostavili 24ur, RTV Slovenija je bila po številu glasov na drugem mestu. Dodajmo, da sta obe televiziji med študenti prejeli skupno več kot polovico vseh omemb. Je pa med mlajšimi generacijami (tako med študenti FDV kot med udeleženci SKOJ, ki pripadajo generaciji Z) videti več družbenih medijev, na prvem mestu sta Tiktok in Instagram.  
  • Med tiskanimi mediji je največ glasov prejel časopis Delo.  
  • Med respondenti na SKOJ je bil po absolutnem številu omemb na drugem mestu Val 202, ki se je seveda uvrstil tudi najvišje med radijskimi postajami.  
  • Na tretjem mestu po absolutnem številu omemb je omenjena STA. Očitno profesionalni komunikatorji veliko damo na javni servis zagotavljanja vsebin.  
  • Med novičarskimi portali je bil največkrat omenjen MMC.  
  • Od več kot 430 odgovorov so jih torej skupno slabo polovico prejeli različni servisi javne radiotelevizije.  
  • Nekajkrat so bili kot mediji, ki jim najbolj zaupajo, omenjeni tudi tuji mediji: BBC, Guardian, New Yorker, CNN.

 

Seveda smo tako študentom kot tudi udeležencem SKOJ postavili še druga vprašanja. Kateri mediji imajo prioriteto v vaši zasebni rabi in kateri so pomembni za komuniciranje vaše organizacije? Kako berete novice, ki jih zasledite na družbenih omrežjih? Kaj za vas pomeni ukvarjanje z odnosi z mediji? Odgovori nanje nam pomagajo nekoliko bolje razumeti navade pri uporabi medijev in trende pri razvoju stroke. Deloma pojasnijo tudi visok delež televizij pri zaupanju medijem. Vabimo vas, da si jih ogledate.  

Nazaj

Kontaktirajte nas

Kontaktni obrazec

Pošljite nam sporočilo prek spleta

Kontaktni obrazec

E-pošta

Veselimo se vašega povpraševanja

info@babl.si

Telefon

Babl svetovalci smo vam na voljo:
Tjaša Mušič

+386 1 23 91 380